Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/قم پژوهشگر تاریخ با تأکید بر اینکه رساله الحقوق برای تمام حقوقی که بشر نیاز دارد، نکاتی را بیان کرده است، گفت: اگر فرمایشات معصومین (ع) ازجمله دستوراتی که امام زین‌العابدین (ع) بیان ‌کرده‌اند به ‌درستی به کار گرفته شود جامعه بشری به سمت آرامش می‌رود، آرامشی که امروز گمشده بشریت است.

یکی از مهمترین ارکان امامت در نظام فکری شیعه، ساخت و نظام مندی زیست انسانی در زندگی مادی او است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تفاوت این نظام فکری و فلسفی در زیست انسانی با مدل های دیگر انسانی، اتصال جزء به جزء آن به قواعد الهی و معرفتی است که آن را بیش از 1400سال از سایر مکاتب و نظامات معرفتی و اندیشه ای متمایز کرده است.

اهل بیت طاهرین(ع) در هر دوره با توجه به شرایط و مقتضیات زمان خود سعی می کردند که پازل اندیشه ای نظام معرفتی اسلامی را کامل کنند. از جمله اینکه در هر دوره چه در دوره فشارهای بیرونی بر کانون اداره نهاد امامت و چه در دوره ای که فرصت و مجالی ایجاد شد به خصوص در دوره امام صادق(ع)، امام باقر(ع) و امام رضا(ع) انبوهی از معارف الهی به شکل مدون و تقسیم بندی شده تولید و در اختیار بشریت قرارگرفت.

امام سجاد(ع) نیز در دورانی که پس از قیام کربلا جامعه و تفوق امویان بر جریان حاکمیت اسلامی، با جامعه ای روبرو شدند که به قول فرمایش معصوم جز یک نام، هیچ نشانی از اسلام نداشت به دنبال ساخت یک نظام معرفتی و اندیشه ای و زیستی برای استمرار پایه های زندگی دینی برای مردم بودند. از این روی از شیوه دعا و نیایش برای توسعه این حوزه بهره بردند.

یکی از آثار مکتوب امام سجاد(ع) که پس از قرن ها هنوز چراغ راه آیندگان است، رساله ای به نام رساله الحقوق است که به بهترین شکل به زوایای مختلف زیست بشری و تکالیف بشر در دو حوزه درونی و بیرونی پرداخته است. تکالیفی که در آن حقوق انسان نسبت به خود و اطراف و محیط پیرامونی و حتی حوزه عمومی به شکل کاملی بیان شده است. مطالعه دقیق این حوزه ها می تواند چشم انداز روشنی نسبت به ساخت بدنه زیست دینی به انسان ارایه کند.

در همین رابطه حجت‌الاسلام رحمت‌الله بانشی، پژوهشگر گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: رساله الحقوق امام سجاد(ع) به حقوق خداوند یعنی حقوق الهی بر انسان، حق نفس، حقوق اعضای هفت‌گانه بدن (حق زبان، گوش، چشم، پا، دست، شکم و عورت)، حقوق افعال (حق نماز، روزه، صدقه و قربانی) حقوق پیشوایان (حق سلطان، معلم و مولا)، حقوق زیردستان یعنی حق ملت که با عدالت و مهربانی با آن‌ها برخورد شود، حق شاگرد و همسر که بدانی همسر وسیله آرامش است و باید احترام اش را نگه‌داری، حقوق خویشاوندان (مادر، پدر، فرزند و برادر)، اشاره دارد.

وی ادامه داد: این رساله برای حقوق اجتماعی مانند حق آزادکننده برده، برده آزاد شده، نیکوکار، اذان‌گو، امام جماعت، هم‌نشین، همسایه، شریک، مال و دارائی، طلبکار، معاشر، خصم مدعی و خصم مدعی علیه، مشاور و مشورت شونده، نصیحت خواه و نصیحت‌گو، بزرگ‌ترها و کوچک‌ترها، سائل و مسئول، شاد کننده و بد کننده به تو، هم‌دین و اهل ذمّه نیز نکاتی را بیان می‌کند.

جامعه در مسیر آرامش

این پژوهشگر تاریخ با تأکید بر اینکه این رساله برای تمام حقوقی که بشر نیاز دارد، نکاتی را بیان کرده است، اظهار کرد: اگر فرمایشات معصومین (ع) ازجمله دستوراتی که امام زین‌العابدین (ع) بیان ‌کرده‌اند به ‌درستی به کار گرفته شود جامعه بشری به سمت آرامش می‌رود، آرامشی که امروز گمشده بشریت است.

وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلاتی که امروز در جامعه زیاد است و روح جامعه را به هم می‌ریزد، مشاجرات و برخوردهای تند افراد با یکدیگر است، گفت: رساله حقوق امام سجاد(ع) حتی برای کسانی که به انسان بدی هم کرده‌اند حقوقی قائل شده است. مثلاً می‍فرماید اگر عمداً بدی کرده است بهتر است گذشت کنی؛ زیرا این کار باعث می‌شود در آینده از رفتار بدش دست بردارد و با مردم مؤدبانه برخورد کند.

همیشه و همه جا ادب

حجت‌الاسلام بانشی ادامه داد: امام سجاد (ع) در جایی که حق طرفین دعوا را بیان ‌می‌کند می‌فرماید حق کسی که علیه تو اقامه دعوا نموده این است که اگر در دعوای علیه تو صادق است و حق با او است برای باطل کردن دعوایش تلاش نکنی و اگر در دعوایش کاذب است با او مدارا کنی و او را از خدا بترسانی و از سخن منافی ادب پرهیز کنی؛ زیرا بدرفتاری دشمنی او را بیشتر می‌کند.

این پژوهشگر تاریخ ادامه داد: بر اساس اندیشه امام سجاد(ع) برهان و استدلال باید با زبانی نرم گفته شود؛ زیرا فریاد زدن برهان را از بین می‎برد و هر کسی در هر موقعیتی که قرار می‌گیرد نباید پا را از ادب فراتر بگذارد.

وی بابیان اینکه اگر به این نکات در جامعه عمل شود جامعه‌ای زیبا خواهیم داشت، اظهار کرد: بخش بسیاری از مشکلات جامعه در خصوص مال و حرام‌خوری است.

وی به حق و حقوقی که امام سجاد (ع) برای مال مشخص کرده است اشاره‌ای کرد و گفت: آن حضرت کسب مال از راه حلال را از حقوق مال دانسته است و  می‌فرماید که از حقوق مال این است که از جای درست به دست بیاید و در مسیر حلال خرج شود و بی جا مصرف نشود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: امام سجاد ع حقوق استانی فرهنگی و هنری رساله الحقوق امام سجاد ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۷۶۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت اوکراین به دنبال راه حل های جدید برای مقابله با تهاجم روسیه

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، دولت اوکراین تصمیم خود برای تغییر در وضعیت حکومت نظامی را که از فوریه ۲۰۲۲ میلادی در این کشور اجرایی شده، به شورای اروپا اعلام کرد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین با امضای این فرمان تصمیم پارلمان کشورش برای گسترش حکومت نظامی در این کشور را تایید کرد. 

این فرمان که در ۲۳ آوریل صادر شد، شامل ایجاد مناطق نظامی در خط مقدم است که برخی از مناطق اشغالی را نیز دربرمی‌گیرد. در این مناطق اشغالی دولت اکنون این اختیار را دارد که بطور موقت اموال عمومی را برای اهداف نظامی تصرف کند.

شهر زاپوریژیا واقع در جنوب اوکراین از جمله این مناطق است که از زمان حمله روسیه در فوریه ۲۰۲۲ تا حد زیادی ویران شده است و بسیاری از دارایی‌ها در جریان بیش از دو سال نبرد سنگین تخریب یا رها شده‌اند.

بر اساس قانون حکومت نظامی که از ۲۴ ماه فوریه ۲۰۲۲ اجرایی شده، فرماندهی نظامی اوکراین می‌تواند آزادی رفت‌وآمد شهروندان را محدود و اموال خصوصی یا مشترک را برای نیازهای دولتی مصادره کند.

تعلیق بندهای حقوق بشری کنوانسیون اروپا در اجرای حکومت نظامی

دولت اوکراین در راستای افزایش تدابیر حکومت نظامی خود، در اوایل ماه آوریل شورای اروپا را از تعلیق برخی از بندهای کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و آزادی  مطلع کرد.

بر اساس این درخواست، دولت اوکراین مفاد این کنوانسیون مانند مصون ماندن مسکن، محرمانه بودن مکاتبات، عدم مداخله در زندگی شخصی و خانوادگی، آزادی رفت و آمد و انتخاب آزادانه محل سکونت و عدم استفاده و تصرف دارایی‌ها را رعایت نخواهد کرد.

در حالی که این تغییرات مطابق با کاربردهای معمول در حکومت نظامی است، اما برجسته کردن آنها می‌تواند در تضاد با تضمین‌های حقوق بشری باشد که اوکراین می‌بایست در جهت درخواست عضویتش در اتحادیه اروپا انجام دهد.

مقابله با فرار مشمولان

فرمان جدید همچنین شامل محدودیت‌هایی در انجام خدمات کنسولی برای اوکراینی‌های خارج از کشور است که در صورت عدم به‌روزرسانی مدارک مربوط به ثبت نام نظامی‌شان اعمال خواهد شد. به این ترتیب مردان مشمول خدمت اجباری برای تمدید پاسپورت یا تهیه سایر مدارکشان در زمان حضور در خارج از کشور، ممکن است با مشکل مواجه ‌شوند.

دیده‌بان حقوق بشری هلسینکی در اوکراین از این تصمیم به ویژه برای اوکراینی‌هایی که نیاز به کمک اضطراری یا فوری از نمایندگان کنسولی در خارج از کشور دارند، انتقاد کرده است.

با این حال دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین از این تصمیم در حساب کاربری خود در «ایکس» دفاع کرد و نوشت: «مردی در سن سربازی به خارج از کشور می‌رود و سپس بازگردد و بخواهد از این کشور خدمات دریافت کند. اینطور نمی‌شود. در کشور ما جنگ است.»

این اقدام چند هفته پس از آن صورت می‌گیرد که زلنسکی برای تقویت ارتش این کشور، قانونی را امضا کرد که حداقل سن خدمت اجباری را از ۲۷ سال به ۲۵ سال کاهش می دهد.

بر اساس مقررات حکومت نظامی، مردان در اوکراین ابتدا به خدمت نظامی عادی فراخوانده می‌شوند و سپس می‌توانند توسط دولت برای جنگ در خط مقدم بسیج شوند.

راهکار اوکراین برای دمیدن جان تازه به ارتش با فرض تشدید جنگ از سوی روسیه

اوکراین برای تقویت نیروهایش در جبهه‌های جنوبی و شرقی به نیروهای تازه‌نفس نیاز دارد. این در حالی است که روسیه با تسلیحات و نیروهای نظامی بیشتری که در اختیار دارد همچنان به تلاش‌های خود برای تصرف اراضی اوکراین ادامه می‌دهد.

از زمان تهاجم گسترده روسیه، میلیون‌ها نفر از شهروندان اوکراین عمدتا به کشورهای اروپایی همسایه گریخته‌اند.

آژانس آمار اتحادیه اروپا (یوروستات) می‌گوید ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار اوکراینی در کشورهای اتحادیه اروپا زندگی می‌کنند که حدود ۸۶۰ هزار نفر از آن‌ها را مردان بالای ۱۸ سال تشکیل می‌دهند.

 

دیگر خبرها

  • مهم‌ترین مسئله حفظ حرمت معلمان در جامعه است/ ثبات در آموزش و پرورش را ایجاد کنیم
  • شکوری: به دنبال ایجاد تنوع در دوره های آموزشی هستیم
  • طرح «نور» آرامش را به خانواده‌ها برمی‌گرداند
  • عقیده سالم در افراد، جامعه سالم به دنبال دارد
  • سرلشکر سلامی: سپاه و بسیج همواره مدافع حقوق کارگران خواهند بود
  • سردار سلامی: سپاه و بسیج همواره مدافع حقوق کارگران خواهند بود
  • سپاه و بسیج همواره مدافع حقوق کارگران خواهند بود
  • دولت اوکراین به دنبال راه حل های جدید برای مقابله با تهاجم روسیه
  • مصالحه ۷۰ درصدی پرونده‌ها در اصفهان
  • مصالحه ۷۰ درصدی پرونده‌ها، حاصل تلاش ۹۰ روانشناس در پلیس اصفهان است