Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@06:04:29 GMT

شیوه زندگی اهل بیت(ع)، همان چیزی که گم کرده ایم!

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۰۰۶۴۰۱

شیوه زندگی اهل بیت(ع)، همان چیزی که گم کرده ایم!

ایسنا/قم شیوه زندگی اهل بیت (ع) گمشده‌ جامعه امروزی است که با رجوع به آن‌ها می‌توان بسیاری از روابط را بهبود بخشید.

وجود قانون‌های نوشته و نانوشته برای دوام ارتباطات اجتماعی امری ضروری است اما همیشه قانون‌های اجباری و ضمانت اجرای کیفری نمی‌تواند تنظیم کننده روابط انسانی باشد و لازم است برخی قوانین در چارچوب اصول اخلاقی و تربیتی برای افراد تبیین شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 یکی از منابع جامعی که می‌تواند در همه زمینه‌های خانوادگی، اجتماعی و حتی سیاسی اندرزهایی کاربردی داشته باشد رساله حقوق امام سجاد (ع) است؛ رساله‌ای که نکات انسانی و اخلاقی را بیان می‌کند که گمشده جامعه امروزی است.

در این رساله از حقوق کسانی که شادی را به ما هدیه کردند و باعث لبخند ما شدند اما ما به راحتی حقی که به گردن مان دارند را نادیده می‌گیریم و لطف و محبت شان را فراموش می‌کنیم تا نحوه دادرسی و دادخواهی و مرزها و حقوقی که در خسارت‌ گرفتن و کیفر کردن‌های مان که باید رعایت کنیم اما ناجوانمردانه از آن عبور می‌کنیم، بیان شده است.

اسماعیل اثباتی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در گفت‌وگو با ایسنا در این رابطه عنوان کرد: این حدیث، نامه امام سجاد (ع) به یکی از اصحابشان است که ابوحمزه ثمالی آن را نقل کرده است و در منابع قدیمی ازجمله «امالی»، «من لایحضره الفقیه» و «خصال» شیخ صدوق و کتاب «تحف العقول» ابن شعبه حرانی نیز نقل شده است.

وی بیان کرد: همه اصول و قواعد منشور حقوق شهروندی در رساله حقوق امام سجاد (ع) نیست اما اصل و پایه همه مواردی که در منشور شهروندی ذکر شده در این رساله وجود دارد.

وی بابیان اینکه این رساله حق خدا، حق خود و اعضای بدن، حق کارها و عبادت، حق دیگران از جمله حکومت، خانواده، همسایه، همکار و ... را در ۵۰ بند بیان می‌کند، اظهار کرد: مثلاً در رابطه با حکومت، حق افراد نسبت به حکومت و حق حکومت نسبت به افراد را بیان می‌کند.

وی ادامه داد: این حدیث حقوق متعددی در روابط اجتماعی افراد بیان می‌کند، مثلاً در رابطه با حق طلبکار می‌فرماید: اگر توان پرداخت آن را داری، باید آن را بپردازی و او را معطل نکنی و اگر توان پرداخت نداری باید با خوش‌زبانی و به آرامی مهلت بخواهی و نباید بدرفتاری کرد؛ زیرا بدرفتاری در این شرایط از پستی فرد ناشی می‌شود و پیامبر اکرم (ص) نیز در این رابطه فرمودند اگر فرد توان پرداخت بدهی‌اش را دارد و آن را پرداخت نکند ستم کرده است.

اثباتی بیان کرد: در حقوقی که امام سجاد (ع) بیان می‌کند خط قرمزهایی وجود دارد و آن‌هم حق خداوند است؛ زیرا حق خداوند بزرگ‌ترین حق و پایه همه حقوق است؛ مثلاً می‌گویند به دوستت کمک اما تا جایی که بدانی در راه اطاعت خدا گام برمی‌دارد و نمی‌خواهد حق الهی و دیگران را از بین ببرد.

وی بابیان اینکه زیبایی کلام امام زین‌العابدین (ع) جایی مشخص می‌شود که برای افرادی که به انسان بدی کرده‌اند هم حقوقی را قائل شده است، گفت: اگر کسی به صورت عمدی به تو بدی کرده اولین حقش این است که اگر می‌توانی گذشت کنی؛ زیرا این کار باعث از بین رفتن کدورت‌ها و رعایت ادب می‌شود و اگر نخواستی که گذشت کنی باید به همان اندازه که بدی کرده کیفر کنی و اجازه کیفر بیشتر نداری؛ مثلاً اگر فرد یک ضربه زده است تو نیز باید یک ضربه بزنی.

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه علامه طباطبایی بابیان اینکه امام سجاد (ع) در رابطه با بدی که غیرعمد بوده است می‌گوید: اگر خسارت را طلب می‌کنی باید مواظب باشی که ستم نکنی، تصریح کرد: مثلاً اگر فرد تصادف کرده است نباید در خسارت گرفتن همه خرابی‌های گذشته ماشینش را هم از طرف مقابل بگیرد و باید تا جایی که می‌تواند نرمی و ملاطفت کند.

وی اظهار کرد: امام سجاد (ع) برای فردی که باعث شادی می‌شود هم حقوقی را بیان می‌کند و می‌فرماید: اگر عمداً وسیله شادی تو را فراهم کرده است ابتدا باید شاکر خدا باشی؛ زیرا او بنده خدا بوده و خدا این وسیله را قرار داده است و از حقوق شاد کننده این است که ابتدا باید تشکر کنی سپس عوض کار او را بدهی و در آخر هم پاداشی برای او در نظر بگیری.

اثباتی ادامه داد: اگر کسی سهوی باعث خنده‌ و شادمانی تو شد، خدا را شکر کن و سپس برای او خیرخواهی کن چون اسباب نعمت بوده و اسباب نعمت هم برکت است.

وی اظهار کرد: امام سجاد (ع) در رابطه با حق فردی که ادعایی دارد (شاکی) می‌فرماید: اگر ادعا کننده درست می‌گوید دلیلش را نقض نکن و خودت حاکم بشو و بدون آنکه نیاز به شهادت داشته باشد، خودت گواه او باش؛ اما اگر به باطل ادعایی مطرح کرد با نرمی رفتار کن و سعی کن او را بترسانی.

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: این ترساندن به معنای تهدید کردن نیست؛ بلکه یعنی او را به دینش قسم بدهید و خدا را به یادش بیاورید تا بترسد و متوجه اشتباهش بشود.

وی ادامه داد: اگر به‌تندی رفتار کرد، سخن ناروا نگو؛ زیرا باعث بیشتر شدن دشمنی‌اش می‌شود همچنین اگر داد و بیداد کرد از حرف منطقی خودت کوتاه نیا، اما حرف بد هم به زبان نیاور؛ زیرا سخن بد شر برانگیز و سخن خوب شر برانداز است.

وی افزود: امام سجاد (ع) می‌فرماید اگر ادعایی نسبت به کسی دارید با آرامش رفتار کنید چون ادعا کردن مانند سیلی زدن، کوبندگی دارد و اگر به‌تندی هم رفتار کنید باعث بیشتر شدن تنش‌ها می‌شود همچنین به فرد مهلت بدهید تا هم به حقتان برسید و هم دردسر ایجاد نشود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: امام سجاد ع استانی فرهنگی و هنری امام سجاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۰۶۴۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی از حقوق متقابل کارگر و کارفرما

ابوالفضل فرحبخش در همایش روز کارگر با اشاره به حدیثی از پیامبر به تکریم مقام کارگر در اسلام پرداخت و گفت: ارزش فعالیت تولیدی، کار و تلاش برای تامین معاش تا آنجاست که پیامبر اسلام بوسه بر دستان یک کارگر می‌زند و بیان می‌دارند که آتش دوزخ بر دستان کارگر آسیب نخواهد رساند و از سویی اسلام پاداش مجاهد در راه خدا را برای کارگران در نظر گرفته است.

رئیس دادگستری زرند تصریح کرد: شهرستان زرند با وجود معادن بیشمار و احداث صنایع عظیم ماهیتی صنعتی به خود گرفته و بخش اعظم جمعیت شهرستان را قشر کارگر تشکیل می‌دهد که به طور قطع رعایت حقوق آن‌ها در محیط کاری بسیار ضروری است و از طرفی دیگر نیز داشتن زندگی شرافتمندانه بگونه که زندگی کاری به کیفیت زندگی شخصی شأن آسیب وارد نکند حق فرد و جامعه است.

وی افزود: در صورتی که فعالیت و اشتغال مانع از ایفای نقش‌های خانوادگی از جمله، همسری، پدری و فرزندی شود بایستی انتظار افزایش آسیب‌های اجتماعی را داشت و در حال حاضر هم اگرچه تصور بر آن است که عدم اشتغال تشدید کننده جرایم و آسیب‌های اجتماعی است، اما به طور محسوس آمار پرونده‌های تشکیل شده در دادگستری به ویژه در حوزه خانواده ریشه در بی توجهی به نهاد خانواده و نقش‌های شخصیتی ناشی از غرق شدگی و توجه بیش از حد افراد به اشتغال و نیاز‌های مادی و غفلت از نیاز‌های معنوی است.

وی گفت: توجه به همسر و فرزند سرمایه گذاری در زندگی است و در مقابل فاصله گرفتن از خانواده منجر به خسران می‌شود و بنابراین بایستی برای خانواده، همسر و فرزندان نیز برنامه ریزی کرد چرا که تامین آرامش خانواده ایجاد رابطه دوستانه میان اعضای خانواده و همکاری در امور، منجر به تربیت فرزند صالح که صدقه جاریه هستند می‌شود و در نتیجه از آسیب‌هایی که با وجود گسترش فضای مجازی رها شده، متوجه جامعه می‌شوند کاشته خواهد شد.

این مقام قضایی به حقوق کارگران در محیط کارگری پرداخت و خاطر نشان کرد: مطابق قواعد حقوقی و به ویژه نظریه خطر، کارفرمایان ملزم به تامین کامل شرایط استاندارد محیط کاری برای کارگران هستند و در نتیجه حمایت مطلق قانون از کارگر در صورتی که هر گونه رخداد و آسیبی در محیط کار برای پرسنل به وجود آید کارفرما مسئولیت مطلق دارد و در برابر قانون پاسخ گو خواهد بود مگر آنکه بتواند اثبات نماید که قصوری از سمت ایشان نبوده و تمامی استاندارد‌های ایمنی، فنی و بهداشتی را در محیط کاری رعایت شده است.

فرحبخش به تعلیمات اسلام در زمینه وجدان کاری پرداخت و گفت: همانگونه که پیامبر گرامی اسلام می‌فرمایند؛ عبادت ده جز است که ۹ جز آن را کار و کسب روزی حلال تشکیل می‌دهد و بنابراین می‌طلبد کارگران زحمت کش در زمان کار حداکثر بهره وری را داشته باشند و از سویی دیگر در زمانی که برابر شرایط جامعه و اقتضائات تحریم و جنگ اقتصادی مشکلاتی نیز برای کارفرمایان به وجود می‌آید، با درک موضوع، حداکثر خویشتن داری و صبوری را به خرج دهند و درخواست‌های به حق خود را به صورت مسالمت آمیز و قانونی دنبال نمایند.

رییس حوزه قضایی زرند در پایان به افزایش ورودی پرونده‌های کلاهبرداری اینترنتی در دستگاه قضایی اشاره کرد و افزود: مهمترین شگرد کلاهبرداران به شکل عمومی استفاده از نام آگاهی افراد و ارسال لینک به بهانه‌های مختلف و در قالب پیامک است که با در نهایت با دسترسی به مخاطبین و حساب‌های بانکی افراد به کلاهبرداری از افراد است و بنابراین موثر‌ترین راه، افزایش آگاهی و سواد رسانه‌ای در عموم مردم و باز نکردن لینک‌های ناشناس با سرشماره‌های شخصی است.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • امیری: بازی هفته بعد جدال مرگ و زندگی است/ یک امتیاز فاصله چیزی نیست که کنار بکشیم+ فیلم
  • بزرگترین حامی حقوق زن اسلام است
  • طلوع خورشید اسلام، روح نشاط و امید در کالبد زن دمید
  • اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • تقدیر سجاد انوشیروانی و کوروش باقری از معلمان
  • دین اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • رفتارهای نادرست در شیوه زندگی تهدیدی جدی برای سلامتی انسان
  • رئیسی: دولت با شیوه سه جانبه‌گرایی تعیین حقوق کارگران موافق است
  • دولت با شیوه سه جانبه‌گرایی تعیین حقوق کارگران موافق است
  • اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی از حقوق متقابل کارگر و کارفرما